Štúdie

Šťavnatý pilier zdravia

Bacuľaté, guľate, väčšie, menšie, žltozelené, modré, voňavé a chutné. Každá jedna bobuľka hrozna je ako minitováreň na výrobu živín. Plná chutnej šťavy, ktorá má podľa mnohých odborných štúdií obrovský vplyv na naše zdravie. 

Srdce, cievy, tlak

Hroznová šťava obsahuje veľké množstvo silných antioxidantov  vo forme polyfenolov, ktoré chránia naše bunky. Ide o  pomerne zložité procesy, ktoré prebiehajú v našom tele po vypití čistej hroznovej šťavy, alebo zjedení hrozna. Ale na druhej strane, je to fascinujúce. Vedci v mnohých klinických štúdiách dokázali, že hroznová šťava úspešne blokuje voľné radikály a znižuje oxidačný stres buniek. Chráni srdce a cievy zdravých ľudí, ale zároveň veľmi pomáha aj diagnostikovaným pacientom s ischemickou chorobou srdca, vysokým tlakom, aterosklerózou a ďalšími chronickými ochoreniami. Polyfenoly pomáhajú potláčať vznik krvných zrazenín, ktoré sú príčinou infarktu. Prispievajú k zdravému prietoku v krvi, optimalizujú hladinu lipidov v krvi. Pôsobia protizápalovo a komplexne.  

Oči

Pre nás brána do duše, pre vedcov a lekárov nesmierne citlivý orgán so zložitým optickým  systémom. Ako si ich chrániť? Odborníci v tom majú jasno, dopriať si čistú prírodnú hroznovú šťavu. Jej bioaktívne zložky sa podieľajú na udržiavaní vnútroočného tlaku, regulácii metabolizmu glukózy a potláčaní prozápalových cytokínov v systéme. Hroznová šťava podľa vedeckých štúdií pomáha minimalizovať rôzne očné defekty, ako je degradácia makuly, uvea, tvorba šedého zákalu, červené oči, diabetická retinopatia a iné. 

Mozog

Pamäť a zabúdanie. Koncentrácia a sústredenosť. Stres, ktorý znižuje naše kognitívne funkcie. Depresia. Aj na to všetko má vplyv hrozno a hroznová šťava. Zdravie nášho mozgu je kľúčové pre naše duševné i fyzické fungovanie. Od mozgu závisí kvalita života, preto by sme sa o neho mali dennodenne starať. Šťava pomáha chrániť neuróny pred oxidačným poškodením a  metabolickým poklesom mozgových aktivít, ktoré môžu viesť až k Alzheimerovej chorobe. Taktiež chráni pred kognitívnymi, behaviorálnymi a biochemickými poruchami súvisiacimi s traumatickým stresom a depresiou.  

Rakovina

Démon, ktorého nikto nechce, ale bohužiaľ, je súčasťou našich životov. Onkologické ochorenia patria k najväčším výzvam modernej medicíny, veľká časť výskumu sa orientuje práve na prevenciu. A tu je hrozno a jeho šťava jednoznačným favoritom. Zoznam klinických vedeckých štúdií o pozitívnom vplyve je nesmierne dlhý. Pravidelná konzumácia môže znížiť riziko rakoviny prsníka, prostaty či hrubého čreva, pretože fenolové kyseliny zvyšujú antioxidačnú a protizápalovú obranu buniek, významne ich chránia pred poškodením.  Bunky ľudského tela sú totiž neustále atakované reaktívnymi formami kyslíka, ktoré vznikajú ako prirodzené vedľajšie produkty metabolických procesov. Niektoré reaktívne druhy podporujú rozvoj rakoviny. Ako sa ubrániť, ako neochorieť? Zdravším životným štýlom, pohybom, a aj hroznovou šťavou. Vedecká štúdia na ľuďoch ukázala, že už 8-týždňové pitie čistej hroznovej šťavy v objeme 480 ml za deň významne znížilo poškodenie bunkovej DNA a hladinu voľných radikálov v plazme, a to až o 15%.    

Ďalšie články

Sleduj ako @PIJUR #pijur rastie v našich viniciach vo Farnej, vzniká vo vinárstve VIAJUR a chutí celému Slovensku.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.